#rootsville #review #telepathie #bluesworld (Nederlandstalig)

https://rootsville.eu/2021/album%20reports%202021/reports/ralph%20de%20jongh%20bluesworld%201.html

Ralph de Jongh (NL)
tiltle: Bluesworld vol 1 & 2
music: Blues & Dirty Rock ‘n Roll
release date: 2021
label: Ralph de Jongh Recordings
info artist: Ralph de Jongh© Rootsville 2020

Vorige week overkwam me een gevoel dat telepathie geen fictie is maar wel dagdagelijkse realiteit. Toen ik een beetje het klassement van mijn albums aan het orderen was kwam ik terecht bij een reeks albums van de Nederlandse master-songwriter Ralph de Jongh…en van wie kwam ik datzelfde moment een mailtje te ontvangen? Juist van Ralph de Jongh!

Het was tot nu al onwezenlijk wat deze bluesman de laatste maanden uit zijn mouw kwam te schudden en een paar dagen later staken er weerom enkel albums in de bus. Gewoon INCREDIBELE! Weerom een aantal cd’s die in gelimiteerde oplage verschijnen en waardoor het voor de fans weerom dringen is om deze hebbedingetjes in de kast te kunnen krijgen. Onwaarschijnlijk ook dat ik hem nog maar een paar maal op de Belgische podia ben tegengekomen en daar zou onder lichte dwang verandering in moeten komen of is de blues hier dan toch dood…


photo Ralph de Jongh © Rootsville

Zijn “live” concerten en zo ook deze “Bluesworld 1 & 2” zijn van die orde dat je van welke blues era je ook bent er van allebei gaat van houden. Pure blues, pure rock ‘n roll met soms een psychedelisch kantje zoals op “Know Your Seal”. Wat opvalt is dat er ook enkele sterk aanvoelende backing vox aanwezig zijn. In die mate zelfs dat je bij het beluisteren van het op rock ‘n roll driven “Trough The Blue” je zelfs gaat terugdenken aan de “live” concerten van “The Boss” met zijn Seeger sessions. Aanstekelijk dus.

Bij het lezen naar de titels van “Bluesworld vol 2” volgt er nogmaals het bewijs dat deze songsmid bij het uitspreken van een zin met 7 woorden zo ook weer inspiratie heeft om 7 nieuwe songs uit de mouw te schudden, de ene al straffer dan de andere. Zo opent hij hier met de bangelijke ballad “Give” en zo geeft hij de blues bloot waar we met z’n allen van houden.

Niet bang zijn dat het vervelend wordt want in het daaropvolgende “Travelling” komt de rock ‘n roll van de “Stones” weer bovendrijven. Ik zou al lang de draad verloren zijn, maar het genie noemt dan ook Ralph de Jongh. De blues van Ralph gaat van rauwe Delta blues, over rock ‘n roll tot het met slide doordrongen “You”. Alsof dit alles nog niet genoeg is worden de echte liefhebbers van pre-war blues verwend met “Dedication To Leadbelly”. Boogie en slide zijn ook steeds een welgekomen combinatie in de blues, eentje dat Ralph de Jongh komt te etaleren op “Boy”. Gewoon graaf, einde citaat!

tracks:

Bluesworld 1

01 Still Learn To Surrender
02 Eyes On The Prize
03 Know Your Seal
04 Trough The Blue
05 Eating So Much
06 Children
07 Just Around

Bluesworld 2

01 Give
02 Travelling
03 Now
04 Happy
05 You
06 Dedication To Leadbelly
07 Boy

 

https://ralphdejongh.com/product-category/cd/