“200% Ralph is deze nieuwe dubbel cd”, aldus Eric Schuurmans van Rootstime.be

 “ Björk, Mick Jagger, Jim Morisson, Hank Williams & Son House melting into one… “

Ook in deze moeilijke dagen zijn er nog zekerheden. Op muzikaal gebied is dit o.a. onze Noorderbuur, het fenomeen Ralph de Jongh. Niet 1 maar liefst 4 cd’s (of te wel 43 tracks of 5u, 11 minuten), maakten vorig jaar deel uit van ‘Roadtrippin’ (4ology), één van de vier 2019-releases van wijsgeer, kustschilder, schrijver en muziek fenomeen Ralph de Jongh, die in 1975 in Nispe, een dorp binnen de gemeente Roosendaal in Noord-Brabant, in het huis van zijn grootvader die ook schilder was, aan zijn reis begon.

De Jongh vormde in 1992 samen met pianist/componist Harmen Fraanje zijn eerste band The Blue Band. Daarna volgde The Three Nobody’s en de The Furious Freaking Dales. Hij werd in 2004 ontdekt door Harry Muskee (Cuby and the Blizzards) met wie hij van 2006 tot 2008 tourde en het voorprogramma deed. In 2010 ontstond Ralph de Jongh & Crazy en won hij als beste zanger de Dutch Blues Award, waardoor hij in 2011 (en 2015) Nederland mocht vertegenwoordigen op de IBC in Memphis. Ralph de Jongh brengt zijn muziek in eigen beheer uit. De houten klompen die hij als percussie-instrument gebruikt worden gezien als zijn handelsmerk.

Ralph de Jongh wordt regelmatig omschreven als “de hardst werkende Nederlandse bluesman”. Dit geldt zondermeer voor 2019, want dat jaar bracht hij ook nog een studio album (‘Quantum’, een doos met vier albums) en twee live albums (‘Bluezy’ & ‘Live @ the Theatre’) uit. In 2017 bracht hij eerder ook al vier albums uit. ’Dancing on a Volcana: Trilogy (20 Years of Burst Out Explosions)’ was een doos met drie albums, waarvoor hij vijfsterrenrecensies kreeg. ‘Quantum’ werd in 2018 in de studio live, zonder publiek, met nauwelijks overdubs opgenomen. Alle nummers werden ter plekke door de Jongh geïmproviseerd. ‘Bluezy’ werd door geluidstechnicus Ron Knook opgenomen tijdens een radio-uitzending van Nico “Bluezy” Bravenboer (RTV Ridderkerk).

Ralph de Jongh wou in 2019 (zo stond er toen op zijn Facebookpagina) nog drie andere albums uitbrengen: het dubbele album ‘LIVE’ met zijn met zijn zeskoppige band en extra gasten (Arie Verhaar: drums, Arend Bouwmeester: sax, Joost Verbraak: trompet & trombone, Maarten Ouweneel: gitaar, Rogier Hemmes: bas en Ewa Pepper: viool), het studioalbum ‘Slow Turtle Sundance’ & het dubbele album ‘Breath Of Live’ met op viool de Poolse Ewa Górzyńska aka Pepper.

Aanvang dit jaar verschenen twee albums. ‘The Whole World Inside Vol.1: #misic#youbetter#music#’ (opgenomen in café De Noot in Hoogland) en het dubbele album ’Live @ The Theatre Vol.2’ (opgenomen in het theater Beresteyn in Veendam).

Dit dubbelalbum telt 19 tracks die de Jongh in Veendam opnam met Marcel Wolthof (drums, bvs), Nico Heilijgers (bas, bvs), Chiron Shut (gitaar), Ylvalie Dik (bvs) en zijn eega Moon Anderson (bvs, percussie). Beide cd’s kregen een ondertitel. Op cd1, ‘I Play Dirty, Dirty Rock & Roll’ staan tien de Jongh nummers die, op de eerste plaats vooral stevig rocken. “I Came Dressed in Rock and Roll” is er een waarin de Jongh het uitschreeuwt: “Just rock & roll…” en op “Message” zou hij een Mick Jagger kloon kunnen zijn. Het gospelachtige “Good Morning Woman” is de andere kant van de artiest en zoek je wat rust, dan is er “Waist Deep” of het bluesy “Life Is Like a Rattlesnake”. Met “With All the Boys and Girls” sluit het eerste deel af.

Op cd2 met als ondertitel ‘Back to the Valley of Love’ tapt de Jongh uit een ander vat. Het is met veel emoties dat de singer-songwriter het hier overneemt. “Snow on a Hook” en “I’m a Fool” maken dit al meteen duidelijk. Marcel Wolthof opent dan het funky “A Last Goodbye” dat even voor wat deining zorgt, maar met “We All May Shine” herstelt zich de rust. Ook het Stones-achtige “Walk the Line” is erg funky, maar met het etherische en sterk uitgesponnen “Dreams Are Made Of” kom je terug in de Jongh’s eigen excentrieke wereld. Het intense “Valley of Love” sluit hier knap bij aan, maar “Light of My Love” is de rocker die er als singalong de spanning in moet houden. Wolthof opent de afsluiter “Say Goodbye to the Burden of Man Funk” met een drumsolo, waarna met veel snijdige wah-wah’s de last van de schouders van de funk man genomen wordt.

“ ‘Live! @ the Theatre Volume 2’ is 200% Ralph de Jong. Dit is puur, dit is rock’n’roll die recht uit het hart komt… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

Check voor alle tourdatums de website van de artiest!