Recensies Rootsville & Rootstime & Barn Owl Blues alle drie lovend!

Net een heerlijk interview gehad met Elmore James van Dodewaard in Nispen. Voor Jan Monquil zijn film.
Hier nog mooie recensie over de plaat doe we maakten. Door RootsTime

“ This is pure… This is Ralph de Jongh… This is Emotion… This is Spirit in form… “

Niet 1 maar liefst 4 cd’s (of te wel 43 tracks of 5u en 11 minuten), maken deel uit van ‘Roadtrippin’ (4ology), de vierde release dit jaar van wijsgeer, kustschilder, schrijver en muziek fenomeen Ralph de Jong, die in 1975 in Nispe, een dorp binnen de gemeente Roosendaal in Noord-Brabant, in het huis van zijn grootvader die ook schilder was, aan zijn reis begon.

De Jongh vormde in 1992 samen met pianist/componist Harmen Fraanje zijn eerste band The Blue Band. Daarna volgde The Three Nobody’s en de The Furious Freaking Dales. Hij werd in 2004 ontdekt door Harry Muskee (Cuby and the Blizzards) met wie hij van 2006 tot 2008 tourde en het voorprogramma deed. In 2010 ontstond Ralph de Jongh & Crazy en won hij als beste zanger de Dutch Blues Award, waardoor hij in 2011 (en 2015) Nederland mocht vertegenwoordigen op de IBC in Memphis

Met zes nieuwe albums was 2017 een productief jaar. Het album ‘Quantum’ [2019] werd in 2018 in de studio live, zonder publiek, met nauwelijks overdubs opgenomen. Alle nummers werden ter plekke door de Jongh geïmproviseerd. Dit jaar werd ‘Bluezy’ door geluidstechnicus Ron Knook opgenomen tijdens een radio-uitzending van Nico “Bluezy” Bravenboer (RTV Ridderkerk). Recenter, op 8 augustus werd in één dag in de Jan Kisjes Studio te Dalfsen, live, in één take, het vierdelige album ‘Roadtrippin’ opgenomen en ter plekke gemixt en gemasterd. De line-up bestond uit Ralph de Jongh: gitaar, mondharmonica en zang/ zijn eega Moon Anderson: percussie/ Nico Heilijgers: bas/ Elmore James van Dodewaard: drums & Chiron Schut: gitaar. De vierde cd is aangevuld met een drie met live opnames van Omroep Friesland, met op drums Arie Verhaar en op gitaar, Tim Birkenholz. Ralph wordt hier opnieuw herenigd met oud-stadsgenoot Dodewaard. Diens vader, de vorig jaar overleden Toon van Dodewaard (aka McAnthony), was een bekende naam in de West-Brabantse muziek scene.

Ralph de Jong wordt omschreven als “de hardst werkende Nederlandse bluesman”. Dit geldt zeker voor 2019, want eerder dit jaar bracht hij ook al een studio album (‘Quantum’, een doos met vier albums) en twee live albums (‘Bluezy’ & ‘Live @ the Theatre’) uit en in 2017 ’Dancing on a Volcana’ ook ‘Trilogy – 20 Years of Burst Out Explosions’, een doos met drie albums waarvoor hij vijfsterrenrecensies kreeg. Ralph zal (wat ik las op zijn Facebook-Info) dit jaar nog drie andere albums uitbrengen: het dubbele album ‘LIVE’ met zijn met zijn zeskoppige band en extra gasten (Arie Verhaar: drums, Arend Bouwmeester: sax, Joost Verbraak: trompet & trombone, Maarten Ouweneel: gitaar, Rogier Hemmes: bas en Ewa Pepper: viool), het studioalbum ‘Slow Turtle Sundance’ & het dubbele album ‘Breath Of Live’ met op viool de Poolse Ewa Górzyńska aka Pepper. Dit, om duidelijk te maken wat ik bedoel… De Jongh brengt zijn muziek in eigen beheer uit. De houten klompen die hij als percussie-instrument gebruikt worden gezien als zijn handelsmerk.

Al met de eerste bluesy tonen van “It Must Be Me” waarmee de blauwe, de eerste cd opent, weet Ralph de Jongh je te grijpen. Ontspan je en laat je verder meedrijven op deze krachtige en ingetogen bleus, die er tijdens zijn nummers opstijgt. De uitstekende gitaarpartijen van Chi Ron Schut zorgen ervoor dat ook lange passages instrumentaal boeien en Elmore James van Dodewaard heeft het aangeboren gevoel dat nodig is, om onopvallend te drummen, waardoor de anderen volledig zichzelf kunnen zijn. Nog meer van dat psychedelische/hypnotische zit er in “I M a Singer Straight From My Heart”, “White Haired Man Wearing the Rainbow Flag”, “Dressed in Rock and Roll” of in de lange finale “Whispers of a Fine Young Man”.

Op de tweede cd vervolgt de Jong en de band rustig deze weg. Met nummers als het swampige “Walking Blind On This Earth”, “I’m Magical I Was Born With the Light Inside” en het subtiele “Put Your Feet On Mama Earth” blijft hij verbazen. Ook op de groene, de derde cd lijkt hij verder en nog dieper te willen graven. Ergens meen ik een verliefde Mick Jagger te herkennen op “I Forgot to Tell You What’s On My Mind” en word je wakker met het stompende “I Got That Mud In My Eyes” of “Light of My Love”. Voor mij maken het speelse “I Will Be Back in the Middle of the Night” of het frêle “Hear Me Talking Back to the Walls” my day!

De vierde cd is de wat vreemde eend in deze de Jong bijt. De gele bevat, na de tweede knipoog naar Jagger “Smiling Circleclowns” en het Howlin’-achtige “Look at Me in the Blue Sky”, drie (sommige wat meer rockende) live opnames, die gedaan werden bij de regionale omroep Omrop Fryslân: “Ocean Of Love”, “Message” en “Boy Boy Boy”. Ralph wordt hier gebackt door drummer Arie Verhaar en gitarist Tim Berkenholz. Voor de rest vallen “Can’t Work No More” en #43 ”Help Me Find the Light In Me” binnen de hier geldende Ralph de Jong blues “standard” voor zover die natuurlijk bestaat.

“ ‘Roadtrippin’ van Ralph de Jong is een vierluik met meer dan vijf uur muziek. Een totaal gebeuren, waarbij de luisteraar ruim en voornamelijk verwend wordt met blues en rock georiënteerde muziek, maar daarnaast ook met de Jong, die zich profileert als singer-songwriter … “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

 

flashback & recensie Rootsville

Nog weinig gehoord over dit nummer in recensies, maar ik vind hem zelf te gek. @Leen Wander filmde de eerste en enige versie van dit nummer, tijdens de opnames van ROADTRIPPIN in de prachtige Kisjes Studio, waar alles live is ingespeeld zonder overdubs. Wat een gave muzikanten. Ze weten niet wat ik ga doen maar spelen zo mee. Wat vindt jij er van? Een lied wat gewoon ter plekke wordt geimproviseerd en dan gewoon goed is en zijn oerversie heeft bereikt. Ik vind het zelf een wonder.

Nog even over de plaat. Heb je de fantastische drumpartijen op de plaat al gehoord? Ze zijn gespeeld door Elmore James van Dodewaard.
Ik speelde van mijn 15e tot mijn 17e iedere avond mee met de blueszanger, gitarist, songwriter Elmore James. Een van de beste bluesbands die er ooit was. Toen ik 17 was stond ik ergens bluesharp te spelen en zingen en werd ik op mijn schouder getikt door de drummer op de foto, die al sinds zijn 8e in de band van zijn vader speelde. Hij stelde zich voor als Elmore James. Wat een mooi toeval. Zo had de vader van Elmore James, de legendarisch Roosendaalse blueszanger Anthony van Dodewaard zijn zoon genoemd naar 1 van zijn grote muzikale helden.! En ook van mij!
Verder hoor je op de plaat de geweldige gitaarpartijen van gitaargeweldenaar Chi Ron. Hij speelt werkelijk zulke origineel partijen en zijn vocabulaire is eindeloos. Luister maar naar dit 27 minuten durende nummer… en ander Voorbeeld bij het nummer Soulshower komt hij heel dicht in de buurt van sommige opnames van Eelco Gelling, en op Born Blind weer bij Jimi Hendrix, maar steeds weer op eigen wijze, op Whispers of a Fine Young Man soms bij a Pink Floyd, maar altijd origineel en nooit hetzelfde.
Dan nog de geweldige roots bassist @Nico Heilijgers die nu al wel 140 nummers met me heeft opgenomen in de studio!! (Live @ dE Noot , Lonesome Man Ocean Of LOve, Trilogy, Quantum, Live @ The Theatre , Roadtrippin, en straks nog 1 waarvan ik de titel nog niet mag vertellen. Zo gaaf!!
De 4 cd box is echt geweldig geworden, en in een hele mooie uitvoering ontworpen door Jan Blaauw.
#live #muziek #uitagenda #uitinamsterdam #clubdauphine #clubnight#concert #amsterdam #livemuziek #rockandroll #reggea #soul #blues#funk #classic #songwriter #singersongwriter

prachtrecensie door Freddy Vandervelpen van het Belgische Rootsville over de 4 cd box waar het allemaal om draait: Roadtrippin.

Wanneer de veelal op klompen acterende Nederlandse bluesman “Ralph de Jongh” met veel trompetgeschal een nieuw album aankondigt mag je er va op aan dat het iets speciaals is. In de bus stak deze “Roadtrippin” en het werd meteen een 4-dubbel album en daarmee knipt hij een serieus stuk bluestime uit mijn dagdagelijkse bezigheid. Liefst 43 nummers componeerde hij voor dit huzarenstukje en daarmee is hij bijlange niet aan zijn proefstuk toe. Alles zeggende blues waarbij het lijkt of hij de inspiratie gaan opdoen is in de “Delta” al zal ook een veel betekend hemellichaam er wat mee te maken hebben. Deze “Roadtrippin” werd ingeblikt in de “Jan Kisjes Studio” in het Nederlandse Dalfsen. Soms warm en intiem, een ander moment dan weer pure rock ‘n roll. Niet te geloven dat dit zijn 4de realisatie is dit jaar waarbij “Quantum” ook al een 4-delig album was. Een onwaarschijnlijk creatieve brein dus.

photo’s Ralph de Jongh © Rootsville

Een kenmerk van deze Ralph de Jongh is bij wijlen zijn howlin’ voice waar hij zijn handelsmerk heeft van gemaakt zoals duidelijk wordt op de opener “It Must Be Me”. Het moet zijn dat bij iedere gedachten wisseling van Ralph dit het ontstaan betekent van een nieuw nummer. Ook al wordt hij veelal vergeleken als een Nederlandse Mick Jagger toch is het alsof deze 43 nummers hun oorsprong vinden in de cottonfields deep down south. Nummers als “Today I A Whole Long Today” en “Days Way Back When 2” raken je tot in het binnenste van je wezen.

Alle 43 nummers afzonderlijk gaan beschrijven zou onwaarschijnlijk worden ook al omdat je in zijn ziel zou moeten kunnen kijken om het gevoel weer te geven dat Ralph hier over komt te brengen. Deep routed Delta blues als “Walking Blind On This Earth” en “I Learned To Speak, I Learned To Count, I Learned To Write And Read” vinden we dan weer terug op deel 2 van deze “4ology”. Ook hier op deze tweede CD zijn er uiteraard enkele nummers die me weten te pakken zoals het intieme “Soultroubles” of wat gedacht van “No More Troubles”.

Op deel 3 lijkt het wel of hij in een neerwaartse spiraal kom te zitten met als opener “As I Pass On To Another Place” maar steeds ook weer komt ook de romanticus in hem naar boven zoals op “I Forgot To Tell You What’s On My Mind”. Diep alles zeggende blues waarbij je genoodzaakt wordt om naar te luisteren. Even opschudding toch wel wanneer “Light Of My Love” door de speakers galmt en misschien ja, met een knipoog naar Jagger.

Alvorens deel 4 te beluisteren moet ik wel een eerste zo een geel “Note It” aan mijn PC bevestigen om op een zeldzame avond me in de zetel kan gaan neervleien met een goed glas rode wijn om dan zo ongestoord met koptelefoon op het hoofd deze “4ology” ongestoord opnieuw te gaan beluisteren…en te beleven. Op numero quatro komen ook zijn begeleiders een ietsje meer in de spotlights zoals te horen om het howlin’ bluesje “Look Me At The Blue Sky”. Nummers als het rockende “This Is The Way Life Goes”, ” I Wrestle In This World” en “Boy Boy Boy Live” komen qua tijdslimiet duidelijk buiten de normen van het Europese songfestival te vallen maar dat zal “Ralph de Jongh” duidelijk worst wezen. In ieder juke joint in Nederland en buiten de landsgrenzen heen is hij dan weer meer dan welkom…en daar bedoelen we ook België mee hé Ralph ?

Deze “roadtrippin” duidelijk een must voor iedere bluesliefhebber te noemen…het trippen volgt dan automatisch, help me find the light in me ’cause this is dirty rock ‘n roll!

tracks:

album 01

01 It Must Be Me

02 I’m A Singer Straight From The Heart

03 Today I A Whole Long Today

04 Days Way Back When 2

05 Soultroubles

06 Geroge Lazy Bee

07 No More Troubles

08 White Haired Man Wearing The Rainbow Flag

09 Dressed In Rock ‘n Roll

10 Whispers Of A Fine Young Man

album 02

01 Walking Blind On This Earth

02 Angel Carrying Me Home

03 I Learned To Speak, I Learned To Count, I Learned To Write And Read

04 I’ll Wear My Kilt I’ll Wear My Bare Feet Too

05 Children Are You The Rainbow In The Fields

06 I’m Magical I Was Born With The Light Inside

07 All The Hurt Was In The Way

08 Dying

09 Sobered Up Free At LAst No Longer Beaten By The Shine

10 Put Your Feet On Mama Earth

11 I Don’t Wanna Read The News No More

album 03

01 As I Pass On To Another Place

02 I Forgot To Tell You What’s On My Mind

03 I Need A Soulshower Now

05 Jouer De La Raquete

06 Light Of My Love

07 When You’re On My Mind

08 You Feel The Same As Me

09 I Will Be Back In The Middle Of The Night

10 Hear Me Talking Back To The Walls

album 04

01 Smiling Circleclowns

02 Look Me At The Blue Sky

03 This Is The Way Life Goes

04 I Wrestle In This World

05 Back To Th eOcean Of Love

06 Ocean Of My Live

07 Message Live

08 Boy Boy Boy Live

09 Even If

10 Can’t Work No More

11 Watchdog

12 Help Me Find The Light In Me

musicians:

Ralph de Jongh: vocals, guitar, bluesharp, piano

Elmore James van Dodewaard: drums

Chi Ron Schut: guitar

Nico Heilijgers: bass

Moon Anderson: additional percussion

 

Door BarnOwlBlues december 2019: Ralph de Jongh – Roadtrippin
Het is ongelooflijk in welk tempo Ralph de Jongh steeds nieuwe muziek weet uit te brengen. Eerder dit jaar kwam hij al met het vierdubbelalbum “Quantum”, twee mooie livealbums en nu is er alweer een nieuw album verschenen: “Roadtrippin”. Ook deze bestaat uit vier cd’s! Boordevol muziek, dus ruim vijf uur luistergenot.
Verreweg het grootste deel is op één dag opgenomen, namelijk op 8 augustus 2019 in de Jan Kisjes Studio. Deze 31 nummers staan op de eerste drie cd’s. Op cd nummer 4 horen we live-opnamen die zijn gemaakt bij Omrop Fryslan. Voor een deel horen we Ralph alleen, op diverse nummers met gitarist Chi Ron Schut en verder met band, bestaande uit de al genoemde Schut, Elmore James van Dodewaard (drums), Nico Heilijgers (bas) en Ralphs vrouw Moon de Jongh op percussie. Op cd 4, de opnamen voor Omrop Fryslan, wordt Ralph begeleid door Arie Verhaar (drums) en Tim Berkenholz (gitaar). Voor wie Ralphs muziek kent – en wie van ons kent dat niet – kent de intensiteit waarmee hij zijn nummers brengt. Ook dit is op deze cd niet anders. De nummers zijn stuk voor stuk lang en vervelen door de intensiteit en muzikaliteit geen moment. Mijn persoonlijke favorieten zijn “George Lazy Bee”, “Walking Blind On This Earth” en “I Need A Soulshower Now”. Grote klasse.Website: www.ralphdejongh.com