“ Experience too the incredibly beautiful Dutch blues phenomenon… “
Ook in deze moeilijke dagen zijn er nog zekerheden. Op muzikaal gebied is dit o.a. onze Noorderbuur, het fenomeen Ralph de Jongh. Niet 1 maar liefst 4 cd’s (of te wel 43 tracks of 5u, 11 minuten), maakten vorig jaar deel uit van ‘Roadtrippin’ (4ology), één van de vier 2019-releases van wijsgeer, kustschilder, schrijver en muziek fenomeen Ralph de Jong, die in 1975 in Nispe, een dorp binnen de gemeente Roosendaal in Noord-Brabant, in het huis van zijn grootvader die ook schilder was, aan zijn reis begon.
De Jongh vormde in 1992 samen met pianist/componist Harmen Fraanje zijn eerste band The Blue Band. Daarna volgde The Three Nobody’s en de The Furious Freaking Dales. Hij werd in 2004 ontdekt door Harry Muskee (Cuby and the Blizzards) met wie hij van 2006 tot 2008 tourde en het voorprogramma deed. In 2010 ontstond Ralph de Jongh & Crazy en won hij als beste zanger de Dutch Blues Award, waardoor hij in 2011 (en 2015) Nederland mocht vertegenwoordigen op de IBC in Memphis. Ralph de Jongh brengt zijn muziek in eigen beheer uit. De houten klompen die hij als percussie-instrument gebruikt worden gezien als zijn handelsmerk.
Ralph de Jong wordt regelmatig omschreven als “de hardst werkende Nederlandse bluesman”. Dit geldt zondermeer voor 2019, want dat jaar bracht hij ook nog een studio album (‘Quantum’, een doos met vier albums) en twee live albums (‘Bluezy’ & ‘Live @ the Theatre’) uit. In 2017 bracht hij eerder ook al vier albums uit. ’Dancing on a Volcana: Trilogy (20 Years of Burst Out Explosions)’ was een doos met drie albums, waarvoor hij vijfsterrenrecensies kreeg. ‘Quantum’ werd in 2018 in de studio live, zonder publiek, met nauwelijks overdubs opgenomen. Alle nummers werden ter plekke door de Jongh geïmproviseerd. ‘Bluezy’ werd door geluidstechnicus Ron Knook opgenomen tijdens een radio-uitzending van Nico “Bluezy” Bravenboer (RTV Ridderkerk).
Ralph wou in 2019 (zo stond er toen op zijn Facebook pagina) nog drie andere albums uitbrengen: het dubbele album ‘LIVE’ met zijn met zijn zeskoppige band en extra gasten (Arie Verhaar: drums, Arend Bouwmeester: sax, Joost Verbraak: trompet & trombone, Maarten Ouweneel: gitaar, Rogier Hemmes: bas en Ewa Pepper: viool), het studioalbum ‘Slow Turtle Sundance’ & het dubbele album ‘Breath Of Live’ met op viool de Poolse Ewa Górzyńska aka Pepper.
Via zijn eigen Ralph De Jongh Recordings bracht hij aanvang dit jaar ‘The Whole World Inside Vol.1: #Misic#YouBetter#Music’ uit. Het is een (live ?) album dat opgenomen werd in Café De Noot, waar Ralph De Jongh een graag geziene gast op de bühne is. “On the spot” heeft hij met zijn muzikanten (Marcel Wolthof: drums, bvs/ Nico Heilijgers: bas, bvs/ Tim Birkenholtz: e- gitaar, pedal steel/ Ferry Lagendijk: Hammond/ Ylvalie Dik & eega Moon Anderson: bvs) twaalf nummers “gecreëerd” en opgenomen. Opener, het rustige “The Whole World Inside”,bevestigt al direct hoe hecht de band is. Ralph maakt indruk met zijn zang, maar zeker ook als gitarist. Na bijna tien minuten blijft er nog bijna 70 minuten muziek over, waarvan de “The Place I Know So Well” er veertien consumeert. Dit lange rock opus start heel gedoseerd, subtiel en afgewogen, maar verandert naar het einde toe om ook de blues wat meer de kans te geven. Het prachtige “Rolling to Who I Am” en “Out of Tune In a Fancy Way” hadden oude Stones’ nummer kunnen zijn, “Naked as a Baby Child” is misschien wel de meest bluesy track en “Update On Loving” de meest rockende én, ook nu weer, een met een erg hoog Stones’ gehalte. Met het stripped down “Miss Brown” maakt de Jongh ook heel wat indruk, “Ready to Sing the Blues” behoeft weinig woorden en de afsluiter “Let Me Grow”, om niets te missen, vooral de juiste relaxte attitude.
‘The Whole World Inside Vol. 1: #misic#youbetter#music#’ is een portie van Ralph de Jongh’s geraffineerde blues en van zijn back to the sixties Jagger & Richards-aanpak… (ESC for Rootstime.be)
Eric Schuurmans
Check voor alle tourdatums de website van de artiest!