About Me

ENGLISH:

Ralph de Jongh is probably the hardest working dutch bluesman. A 20+ albums genius, who in the last 4 years brought out 11 albums with only original compositions. Last year he released two double albums and 4 normal albums in only one year. Many of those have got five star reviews. His music comes straight from his spirit to your spirit.

Musicmaker: “Ralph is clearly one of the best dutch songwriters.” 

Harry Muskee: “Believe me. I have seen Ralph perform many times and I can assure you: this is value for money. After watching Ralph tour with C+B for a year, I am convinced that a rare talent as well as a good friend is at work here.”

Charlie Burchill, the guitar player of The Simple Minds , wrote: “RALPH is a true spirit who plays directly from the heart. He has an unrestrained empathy for the Blues.”

Ralph de Jongh, the Dutch singer/songwriter and great Dutch blues discovery of the 21st century, first winner Dutch Blues Award 2011 and Dutch Blues Challenge 2014, as if in a trance, reveals the very depths of his soul in his concerts and recordings. In a style in which only Ralph de Jongh can perform, in a phenomenal atmosphere of sound, we dream back to the times of pre-war blues and the sixties of Keith Richards and Mick Jagger. Experience the incredibly beautiful portrait of a phenomenon. This is pure….This is Ralph de Jongh….This is Emotion.                                                                             

Harry ‘Cuby’ Muskee, the singer songwriter of Cuby +Blizzards, wrote: “I was standing in the bar of café “De Amer” drinking a beer and I heard there was a supporting act. Now generally I don’t pay much attention to supporting acts, but this time I heard a sound that made me think of an old blues singer that I had heard in the Delta. I expected to see somebody from the Mississippi Delta, but to my amazement I saw a tall blond guy playing the slide-guitar and harmonica with incredible originality.This was my first encounter with Ralph de Jongh…Many more would follow. In the meantime, we have spent many hours talking to each other and to my astonishment it turned out we both know something about Laozi, a well-known Chinese philosopher. Ralph de Jongh plays with conviction and with a drive that you do not see very much these days. He has a relentless empathy for the blues and he is a young man who dares to choose not to take the ‘easy way out’: Glitter, quick success…., but instead chooses a piece of culture in the form of the music of Robert Johnson, Son House, Elmore James and Muddy Waters. By now insiders have come to know Ralph and I hope that the media too will provide him with a podium, for if you have just a small knowledge of music you will know this is too good a chance to miss. You’ll be hearing from Ralph. With respect and pleasure, Harry Muskee.”                                                       

Order/download Ralph’s paintings, vinyl , cd’s, and dvd’s at: ralphdejongh.com/shop/     and find more paintings at:  https://www.facebook.com/bluestransfusions/

 

DUTCH:

Ralph de Jongh is zeer waarschijnlijk een van de hardst werkende songwriters Nederland. Een hard werkende songwriter die aan kwaliteit niets inlevert, laat dat duidelijk zijn. Een 20+ albums geniale songwriter, die in de laatste 4 jaar 11 albums uitbracht met originele composities. Vorig jaar bracht hij twee dubbelaars uit en 4 normale albums, waarvan velen 5-sterren reviews kregen.                                   

“Een van de beste songwriters van Nederland” – Music Maker Magazine

“Het is werkelijk een sensatie om deze charismatische blonde god aan het werk te zien” – Het Parool 

LUST FOR LIFE : LFL’s Tjerk Lammers omschreef De Jongh eerder al als ‘een bluesartiest van absolute wereldklasse’.

Biografie Ralph de Jongh. Ralph is singer- songwriter en een performer en vooral bluesman. Vanwege zijn speelstijl mag je Ralph wel omschrijven als een rasechte blues en roots muzikant. Hij is zo’n muzikant die, zodra hij een gitaar in zijn handen heeft, volledig opgaat in de muzikale boodschap en met zijn rauwe zang ‘vertelt’. Dat maakt zijn muziek intens, puur en oprecht. Hij doet dit overigens zonder het publiek buiten te sluiten, dat weet hij door een meeslepende energie te genereren juist in te palmen. 

 

Harry Muskee van Cuby and the Blizzards ontmoette Ralph de Jongh in 2004 en schreef een aanbevelingsbrief, die gaat als volgt: ‘Ik stond in de gelagkamer van café De Amer een biertje te drinken en hoorde dat er een voorprogramma was. Nu let ik meestal niet zo op voorprogramma’s, maar dit keer hoorde ik een sound die me sterk deed denken aan oude blueszangers die ik in de Delta had gehoord. Ik verwachte dan ook iemand uit Mississippi te zien, maar tot mijn verbazing zat een lange blonde jongen uiterst origineel slide-gitaar en mondharmonica te spelen. Ralph de Jongh speelt met overtuiging en een drive die je vandaag de dag niet veel meer ziet, gaat op in de muziek en bovenal is hij een jongeling die het aandurft nu eens niet te kiezen voor de ‘easy way out’: Glitter, snel succes…., maar voor een stuk cultuur in de vorm van de muziek van Robert Johnson, Son House, Elmore James en Muddy Waters. U hoort nog van Ralph. Met respect en genoegen, Rolde, Harry Muskee’

Ralph de Jongh was een tijdlang als support mee op tournee met Cuby + The Blizzards. Verder wordt hij onder de vleugels genomen door Normaal-frontman Bennie Jolink en rijzende soulster van eigen bodem Waylon. Het typeert de brede aantrekkingskracht van Ralphs authentieke muziek.

Ralph is begon vroeger als eerst op de piano te spelen, die bij hem thuis in Nispen bij zijn ouders stond. Toen hij 13 jaar was ging hij klarinet spelen in de harmonie van Nispen. Zijn leraar vertelde hem na een half jaar dat als hij zou willen – en veel zou oefenen – hij binnen een jaar eerste klarinettist kon worden. Ralph hield er echter meer van zijn eigen liedjes te spelen. Toen hij zijn eerste eigen geld verdiende met zijn 15e kocht hij in 1990 zijn eerste gitaar. Een rode Kimaxe. Op de avond dat hij die kocht, was het eerste lickje dat hij speelde “Satisfaction” van The Rolling Stones. Daarna heeft hij twee jaar les gehad van Hans Reijs die hem een basiscursus gaf voor gitaar, op maat gesneden. In 1992 begon Ralph met optreden in de Belgische band The Freakin’ Dales en de Roosendaalse band The Blue Band met daarin oa. pianist Harmen Fraanje en trompetist Joost Verbraak. In 1993 begon hij ook voor het eerst solo op te treden. in 1995 opende hij solo een reeks theaterconcerten om daarna gitaar te spelen in een grote band met zelfgeschilderde doeken als achtergrond, resulterende in een demo bij Kaz Lux (Brainbox), optreden in de Melkweg, optreden bij Radio Noord Holland waar hij Arend Bouwmeester voor het eerst ontmoette en via hem optrad in de Beurs van Berlage, een eerste prijs in 1997 bij de Tagrijn Hilversum, in 1998 een 45 minuten durend interview bij NPS met hun programma Talent in de jaren Negentig, voorprogramma’s bij Peter Green, Michael de Jong en anderen. Rond die tijd werkte Ralph de Jongh een tijd Nederlandstalig geinspireerd door zijn held Ramses Shaffy, maar ook The Lau, en Nederlandse schrijvers, schilders, dichters als Karel Appel, Jan Wolkers, Jeroen Brouwers & Slauerhoff. In deze tijd schreef hij samen met Peet van Tilburg een muziektheaterstuk getiteld “Thomas” die ook is uitgevoerd. Ralph was nu begonnen met een studie Wijsbegeerte in Amsterdam die hij in 2003 afrondde met afstudeerrichting Kunst en Cultuur, vergelijking tussen muziekfilosofie in het antieke China versus Griekenland. Een paar maanden later kwam Ralph Harry Muskee tegen in Drenthe. Ondertussen was Ralph voor het eerst in de Wisseloord Studio’s aan het opnemen. En ging ook projecten doen met muzikanten uit Groningen, waaronder Hans van Lier, Harrie Groenewold en Lourens Leeuw. Daarna volgde een aantal jaar de solo tour met Cuby+Blizzards.
Ralph de Jongh and Crazy Hearts is gevormd in 2009, een band die vooral gericht was op het spelen van roots-rock. Live op het podium ontwikkelen zij een geheel eigen geluid gebaseerd op roots, soul, blues, southern rock en ouderwetse rock ‘n roll. De band bestaat uit gitarist Christof Bauwens, bassist Jasper Mortier, drummer Marcel Wolthof, saxofonist en percussionist Arend Bouwmeester en toetsenist Bas Mulder. Stuk voor stuk uitstekende muzikanten met een lange staat van dienst.
Crazy Hearts verwijst naar de Amerikaanse bewaarders van de country waaronder zich namen bevinden als Hank Williams, Merle Haggard, Johnny Cash, Waylon Jennings en Kris Kristofferson. Ook de band van Ralph de Jongh grijpt terug op de attitude van deze iconen en hun strijd tegen gladde muziek. Net als zij willen ze op een rauwe en eigenzinnige manier muziek maken.
In 2011 kwam het debuutalbum ‘More Than Words’ van Ralph de Jongh and Crazy Hearts uit. Een steengoed album, vol met schitterende en authentieke songs. Waarop verschillende stijlen de revue passeren: Van de energieke rock van het titelnummer tot het door gospel en soul beïnvloede ‘Everybody’, het funky ‘Build Me Up’ en de melancholische afsluiter ‘Wonderin’. Het nummer ‘More Than Words’ wordt gebruikt in de TV commercial van All Stars 2 en zal je ongetwijfeld voorbij hebben zien en horen komen!
Genomineerden Dutch Blues Awards 2011. De verrichtingen van de Crazy Hearts tijdens hun succesvolle debuutjaar zijn bij The Official Dutch Blues Foundation niet onopgemerkt gebleven. Waar Ralph de Jongh zich afgelopen jaar de allereerste winnaar in de categorie Beste Vocalist mocht noemen, zijn zowel Ralph de Jongh (wederom beste vocalist) als Jasper Mortier (beste bassist) genomineerd voor de 2011 Awards.
Noorderslag: Het jaar 2012 begon goed voor de Ralph de Jongh! De band was namelijk toegevoegd aan de line-up van het prestigieuze Noorderslag festival! Noorderslag vond plaats op 14 januari 2012 in de Oosterpoort in Groningen en het nummer “Worrywise’ werd live op NPO3 uitgezonden. Noorderslag is de belangrijkste staalkaart van de Nederlandse popmuziek, met meer dan 50 binnenlandse bands en acts.
In 2014 vormde Ralph een nieuwe band met daarin Arie Verhaar op drums, Maarten Ouweneel op gitaar, Nico Heilijgers op basgitaar, Moon Anderson backing vocals, Arend Bouwmeester en gastmuzikanten Roel Spanjers, Ewa Pepper, Judith Renkema, Joost Verbraak & Rogier Hemmes. Met deze muzikanten zou Ralph in twee jaar tijd (2016&2017) 9 albums uitbrengen waarvan 3 dubbel albums. In 2017 werkte hij ook nog mee aan een tiende album van Erwin Java (C+B) “Keeping It Real”, met oa. Erwin Java & Tineke Schoemaker. Ook speelt hij nu in een trio met Marcel Wolthof & Nico Heilijgers, en in duo met klassiek violiste Ewa Pepper, een een grotendeels acapella groepje Leon van Etten, Almar Fernhout & Michel ten Hoope.
Ralph blijkt altijd weer iets in zijn mouw te hebben en schrijft constant nieuwe liedjes (muziek en tekst). Ook is hij sinds 1990 actief als kunstschilder en dichter, en zijn gedichten verwerkt hij vaak in zijn schilderijen. In de shop op ralphdejongh.com/shop/ zijn zijn albums en paintings te vinden. een grotere collectie schilderijen is te vinden op: https://www.facebook.com/bluestransfusions/

DEUTSCH:

Ralph de Jongh ist die wohl größte Entdeckung in der niederländischen Blues-Szene des 21. Jahrhunderts. Seine Performance kreiert eine Atmosphäre, die uns auf eine Zeitreise mitnimmt, zurück in den Sound vom Blues der Zwanziger des letzten Jahrhunderts, der amerikanischen Südstaaten und der Sixties von Keith Richards und Mick Jagger. Wie in Trance gewährt er uns während seiner Konzerte und Aufnahmen Zugang zum Labyrinth seiner Seele. Das ist pur, das ist Emotion, das ist Ralph de Jongh. 

Ralph de Jongh ist ein niederländische Singer/ Songwriter und zudem die grösste Entdeckung in der Niederländischen Blues-Szene des 21. Jahrhunderts, Preisträger des Dutch Blues Award 2011 und der Dutch Blues Challenge 2014.

Wie in Trance gewährt er uns während seiner Konzerte und Aufnahmen Zugang zum Labyrinth seiner Seele. Seine Performance kreiert eine Atmosphäre, die uns auf eine Zeitreise mitnimmt, zurück in den Sound vom Blues der Zwanziger des letzten Jahrhunderts, der amerikanischen Südstaaten und der Sixties von Keith Richards und Mick Jagger.

Erleben Sie die unbeschreibliche Schönheit eines Phänomens: Das ist pur, das ist Emotion, das ist Ralph de Jongh!

Harry Muskee:“Glauben sie mir, ich habe Ralph viele Male live gesehen und ich kann Ihnen versichern: er ist absolut jeden Cent wert!

Ich habe Ralph ein Jahr lang während unserer Tournee mit Cuby & the Blizzards gesehen und erlebt und kam zu der Überzeugung: Dies ist die Performance eines außergewöhnlichen, seltenen und grossenTalentes”

Charlie Burchill – Gitarrist der Simple Minds – schrieb einmal: Ralph is a true spirit who plays directly from the heart. He has an unrestrained empathy for the Blues.”

Harry ‘Cuby’ Muskee, Sänger und Songwriter von Cuby & and the Blizzards, erzählt über seine erste Begegnung mit Ralph:” Ich stand an der Theke in der Kneipe “de Amer” und trank gemütlich ein Bier, als ich hörte, dass heute ein Support Act spielen würde.

Normalerweise achte ich nicht so auf Support Acts, aber diesmal hörte ich einen Sound, der mich an einen alten Bluessänger erinnerte, den ich vor langer Zeit im Mississippi Delta gehört hatte. Zu meinem Erstaunen stand dort auf der Bühne allerdings ein junger, großer, blonder Kerl der Slide Gitarre und Mundharmonika mit einer Originalität und Authenzität spielte, wie man sie nur sehr selten hört.

Dies war unsere erste Begegnung …viele weitere sollten volgen. Inzwischen haben wir neben der Musik auch viele interessante Gespräche geführt. Überraschenderweise teilten wir sogar ein gemeinsames Interesse für Laozi, einen sagenumwobenen, chinesischen Philosophen.

Aber zurück zur Musik. Ralph de Jongh spielt mit einer Leidenschaft, Dynamik und einem Enthusiasmus, wie man es heutzutage nur noch selten erlebt.

Er bleibt seiner Liebe – dem Blues – aufrichtig treu und ist ein junger Mann, der sich traut nicht den Weg des schnellen Ruhms und Erfolgs zu gehen, sondern sich eigensinnig für eine musikalische Kultur im Stil von Robert Johnson, Son House, Elmore James und Muddy Waters entscheidet.

Die Blues-Szene hat Ralph de Jongh inzwischen entdeckt. Ich hoffe, dass ihm auch die Medien Gehöhr schenken und ein Forum geben. Selbst mit nur geringen Musikkenntnissen weiss man, wenn man ihn gehört hat, dass es eine Schande wäre, solch ein Talent dem größeren Publikum vorzuenthalten.

DISCOGRAPHY

2017          BREATH OF LIVE

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2017          SLOW TURTLE SUNDANCE

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2017          LIVE

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2017          DANCING ON A VOLCANO

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2016          LONESOME MAN, OCEAN OF LOVE

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2016          LIVE AT THE NOOT

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2015          SUN COMING UP

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2015          BLUES TRANSFUSIONS (DVD)

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2015          BLUESMOOSE (DVD)

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2014          Ill

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2014          LIVE AT THE AMER (DVD)

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2011          MORE THAN WORDS

PIAS

2009          LOVE IS NOT A FRIEND

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2007          LIVE ST IZAIRE BLUES FESTIVAL

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2007          EMOTION (CD/DVD)

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2006          TUNNEL

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2006          JUST RALPH

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2006          BEN’S CHOICE

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2005          MY FRIEND

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2005          BRAINMOOD

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2004          LIVE AT WINSUM

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2004          DADDY’S BLUES

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2004          GOING TO THE MIDLANDS

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2004          FREE MUSIC

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2004          LIVE AT CROSSROADS

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2003          HOME RECORDINGS

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2003          BLUES

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2002          LIVE AT PATRONAAT

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2002          FOLKS

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2002          SILENCE THE SEEKING

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

2001          SEEKING THE SILENCE

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

1999          FATHER SON

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

1997          WATER

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

1996          BURST OUT EXPLOSIONS

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

1995          ARE YOU READY

RALPH DE JONGH PRODUCTIONS

“I ain’t got no control. And we’re all living short. Life happens too fast. The tail we grew earlier disappears. All the stories told and nothing learned. Guess we keep on fighting and burning. Not blessing our souls.
Everyday I loose the way. I give up fighting who I am. But the bitter truth is that sometimes I try to hide who I am. I try to be a better, and not a bitter man.
Every day I loose the way, so hey, I’m gonna change. This is the way i was born, this is the way I belong. I write my songs as a blind man. like a transistor radio. I just give it up to the cosmic way. I feel like a small piece of dirt. i feel in myself the whole universe. i give up my whole, my Soul, my everything. And let it all dissolve right here right now. Always stays the same, always stays the same, always stays the same.”

MEDIA