Live at Saint Izaire Blues Festival

 

 

 

 

1.  Harry
2. Windflowers
3. Stop Breaking Down
4. Preaching Blues
5. Sympathy for the Devil
6. Ride and Sing
7. Dust my Broom
8. Shake your moneymaker
9. My friend
10. Sweet home Chicago
11. Bo Diddley
12. Crawling Kingsnake
13. Hound Dog

Recensies:

CD RECENSIE “LIVE AT THE SAINT IZAIRE BLUES FESTIVAL”

www.thebluesman.nl – Bert Reinders, 23 september 2007

Met regelmaat loop ik Ralph de Jongh tegen het lijf en ik ben het eigenlijk wel gewend dat hij me weer 1 of ander cd’tje in de handen drukt. Meestal met een boodschap van: “k heb wat zitten knutselen, dus luister maar es effe”. Zo heb ik inmiddels al een hele leuke verzameling met ondefinieerbare Ralph de Jongh bootlegs in mijn kastje staan . Zo heel af en toe zit er ook wel eens een werk tussen waar ik werkelijk geen trui van kan breien, maar op zondag 16 september kon ik aan Ralph’s ogen wel zien dat het met dit schijfje echt even behoorlijk menens was.

“Even goed luisteren, Bert, want ik heb dit gisteren pas gehoord en dit klinkt als een klok joh”.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik na een pittig weekend in Zwolle even vergeten was dat de cd nog altijd onaangeroerd in een zijvak van m’n weekendtasje zat, maar gelukkig had mijn lieve vrouw Ardi het schijfje al bij de cd-speler neergelegd.

Ik had Ralph met zijn optreden bij The Veldman Brothers voor de niet-alledaagse bluesliefhebber als ‘zware kost’ bestempeld, maar bij het beluisteren van deze cd, vraag ik mezelf af of ik eigenlijk wel goed opgelet heb in Zwolle. Oke, ik was een beetje vermoeid na een stevig nachtje doorhalen, maar Ralph de Jongh zware kost? Op ‘Live In Saint Izaire’ in ieder geval niet!

Wat een opname! Fenomenaal! Het lijkt wel of De Jongh in 1 of ander oud Frans kasteel zit te spelen, waarbij heel Frankrijk op een zwoele zomeravond in augustus aan zijn voeten ligt te kwijlen. Bovendien geen moeilijke songs dit keer, maar gewoon Ralph!! En bovendien een Ralph, zoals ik hem graag hoor. Ingetogen, explosief, bruut, zelfverzekerd, emotioneel, maar vooral de adembenemende, mooie en gave, herkenbare Ralph de Jongh blues.

Bijna 80 minuten live blues met een werkelijk fantastische opnamekwaliteit in St. Izaire in Frankrijk. Ik heb geen idee wie verantwoordelijk is voor de opname en wie dit kunststukje op cd heeft gezet, maar de eenvoud en het gebrek aan informatie hoort ook wel een beetje bij Ralph de Jongh. Echt Blues!! Een songlist heb ik ook niet, maar alle mooie dingen die Ralph in de afgelopen jaren heeft gedaan zijn wel de op de cd te vinden. Een aantal kan ik er uiteraard wel noemen: Ride and Sing, Windflowers, Preacher Blues, Harry, Dust My Broom en natuurlijk Shake Your Moneymaker, maar ook Catfish Blues en Hounddog staan op het schijfje.

Ik hoop in elk geval niet dat Ralph het bij de bootleg ‘Live in St. Izaire’ laat zitten, maar dat hij met deze opname iets gaat of laat doen. De cd is het meer dan waard en zelfs nog veeeel meer dan dat !!!!

Wat vreselijk gaaf!